قوانین فیلترینگ در قاره اروپا و آمریکا
رواج پیشنهاد مقررات محدود کننده اینترنت توسط دولتها از زمانی آغاز شد که نگرانی از تأثیرات مخرب فرهنگی و اجتماعی اینترنت در میان مردم خصوصاً پدر و مادرها به تدریج گسترش یافت. ارائه آمارهای مراکز تحقیقاتی که به از هم پاشیدگی خانواده ها به خاطر تأثیرات غیرمستقیم استفاده سوء از اینترنت حکایت داشت این نگرانی ها را تشدید می کرد
فیلترینگ یک چالش در اینترنت
در سال گذشته براساس دستور ریاست جمهوری، کمیته ای برای تعیین مصادیق سایت های غیرمجاز اینترنتی تشکیل شد که با اعلام فهرست سایت های ضداخلاقی و ضددینی کار خود را آغاز کرد. به این ترتیب فهرست سایت های غیرمجاز توسط وزارت پست، تلگراف و تلفن به شرکت های خدمات اینترنتی برای فیلترینگ اعلام شده است.
در پی این امر، موضوع "فیلترینگ" در کانون توجه رسانه های گروهی وارد شد و از جانب برخی مورد انتقادهای جدی، همراه با اعلام نگرانی از دسترسی به اینترنت، قرار گرفت.
در کشور آمریکا
این در حالی است که حتی در کشور امریکا که محل تولد و رشد سیستم های اینترنتی است موضوع ف. ی. ل. ت. ر.. ی. ن. گ بسیار جدی گرفته شده و دولت و مجلس و دادگاههای امریکا به عنوان یک نگرانی ملی به آن پرداخته اند.در گزارش حاضر به تجربه ف. ی. ل. ت. ر.. ی. ن. گ سایت های اینترنتی در کشورهای غربی و بویژه آمریکا نگاهی گذرا شده است.
تصویب زنجیره ای از قوانین محدود کننده استفاده از اینترنت در ایالات متحده در سال ۱۹۹۶ با پیشنهاد بیل کلینتون رئیس جمهور وقت این کشور آغاز شد. در قانون یاد شده که به نام قانون صلاحیت ارتباطات CAD مشهور است، هرگونه اطلاع رسانی مستهجن و غیراخلاقی برای نوجوانان کمتر از ۱۸ سال منع شده است.
به رغم جنجال هایی که پس از مطرح شدن این قانون به پا شد، چندی بعد، در سال ۱۹۹۸، قانون دیگری با نام COPPA به تصویب رسید که مطابق آن متصدیان صفحات اینترنتی از قرار دادن اطلاعات مربوط به کودکان زیر ۱۳ سال به روی اینترنت یا استفاده از این قبیل اطلاعات بدون داشتن مجوز از پدر و مادر آنها منع و موظف شدند در صفحات خود نحوه جمع آوری اطلاعات مربوط به کودکان را به طور مشخص اعلام کنند.
همزمان با این قانون، قانون دیگری به نام COPA۳ طرح شد که سایت هایی را که در آنها ج.ن.س.ی. و یا عکس های م.س.ت.ه..ج.ن قرار داشت محدود می کرد. یکی از انگیزه های اصلی طرح این قانون حفاظت نوجوانان از عوارض سوء اینترنت بود. به طور دقیق تر، بخشی از این قانون استفاده مجازی از انتقال هرگونه اطلاعات را که ممکن است برای کودکان مضر باشد، منع می کند.
پس از گذشت ۲ سال، در سال ۲۰۰۰ قانون دیگری به نام CIPA۶ مطرح شد که مطابق آن همه مدارس و کتابخانه های عمومی [که برای اتصال به اینترنت و یا کامپیوتر های متصل به اینترنت از کمکهای دولت استفاده کرده اند.] موظف شده اند به بستن و یا ف. ی. ل. ت. ر.. کردن سایت هایی اقدام کنند که در آنها تصاویر وقیح و عکسهای شهوت انگیز مربوط به کودکان و یا هر تصویر جنسی دیگری که برای نوجوانان مضر باشد، قرار دارد.
در عین حال مدارس موظفند سیاست های پیشنهادی سلامت استفاده از اینترنت را بپذیرند و حداقل یک گزارش از سیاستهای پیشنهاد شده ارائه دهند. همچنین موظفند بر روی همه کامپیوتر های متصل به اینترنت ابزارهای ف. ی. ل. ت. ر.. کننده مانند برنامه های ف. ی. ل. ت. ر.. کننده و یا دیواره های آتشین محدود کننده قرار دهند.
هر چند تمام این قوانین مخالفانی نیز دارد و جنجالهای زیادی در پی آنها به پا شده است ولی اینطور به نظر می رسد که آمارهای تهیه شده مربوط به آلوده شدن فرزندان خانواده ها و همچنین رشد بیش از حد سایت های ارائه دهنده مطالب جنسی، محرک مهمی برای طرح و اجرای این قوانین بوده است.
آمارها سخن می گوید
مطالب زیر از جمله گزارش ها و آمارهایی است که از سال ۱۹۹۹ در این رابطه ارائه شده است.
- صنعت تصاویر محرک و جنسیموفق ترین (پرسودترین) صنعت تجارت الکترونیک استCnet, ۴/۲۸,۱۹۹۹
- در سال ۱۹۹۹ تعداد صفحات غیراخلاقی ۱۰۵ میلیارد گزارش شده است.[Forbes,۶/۱۴/۹۹]
- ۶۰ درصد از صفحات اینترنتی که مورد مراجعه قرار می گیرند، سایت های جنسی هستند و برای اهدافی از قبیل خودارضایی و لذت جنسی مردان استفاده می شوند.
- ۲۵ میلیون آمریکایی بین یک تا ۱۰ ساعت را در هر هفته برای مراجعه به سایت های جنسی صرف می کنند و ۷/۴ میلیون آمریکایی نیز بیش از ۱۱ ساعت از وقت خود را در هفته برای لذت های نامشروع جنسی از این طریق صرف می کنند. [MSNBC/ StanFord/Duquesne Study, Washington Times ۱/۲۶/۲۰۰۰
- کلمه »Sex» بیشترین کلمه ای است که در اینترنت جستجو می شود. [Alexa Research Study]
- دانش آموزان در بیشترین خطر برای گرفتار شدن به مراجعه به اینگونه سایت ها قرار دارند.
[MSNBC/StanFord/Duqueshe Study/۲۰۰۰
- به علت زیاد شدن دسترسی به اینترنت و بیشتر شدن اوقات فراغت افراد، خطر استفاده از این سایت ها جدی تر شده است.
- بسیاری از مواقع وارد شدن به اینگونه سایت ها بدون قصد و نیت قبلی رخ می دهد. تشابه لفظی کلمات، اشتباه در نوشتن کلمه، حقه متصدیان سایت های جنسی در ثبت اسامی سایت ها و آمدن پنجره های تبلیغ سایت بدون درخواست کاربر، مواردی است که کاربر را به سمت استفاده از این سایت ها به طور ناخواسته می کشاند. طبق آماری در سال ۱۹۹۹ حدود ۲۵ درصد از نوجوانان بین ۱۰ تا ۱۷ سال بدین گونه بدون قصد قبلی وارد سایت های جنسی شده اند و ۲۰ درصد از این افراد جذب این سایت ها شده اند. [OnLine Victimization NOMEC,June ۲۰۰۰] (جامعه نمونه این آمار شامل ۱۵۰۱ نوجوان بوده است.) طبق آماری دیگر ۱۹ درصد از افرادی که به طور ناخواسته دعوت به مسائل جنسی شده اند این دعوت را پذیرفته اند. طبق این آمار این مسأله در اتاق های گفت وگو (اتاق های چت) به ۸۹ درصد رسیده است. [JAMA Study]
- روزانه ۷ میلیون صفحه به اینترنت اضافه می شود. [Internet Filtering,ZanLoverro ۲/۶/۲۰۰۲
- NZHZ به عنوان یکی از ف. ی. ل. ت. ر.. کننده های اینترنتی هفته ای ۲۰ هزار صفحه را می بندد. [Internet Filtering,ZanLoverro ۲ / /۶ ۲۰۰۲
- اکثر درخواست هایی که توسط ف. ی. ل. ت. ر.. های کتابخانه های عمومی آمریکا از آنها ممانعت می شود، درخواست به سایت های غیرمجازی است که توسط جوانان بین ۱۳ تا ۱۶ سال صورت می گیرد.
[Internet Filtering,ZanLoverro ۲۰۰۲/۶/۲
این آمارها و چاپ و نشر حوادثی در رابطه با آلوده شدن کودکان به مسائل جنسی و گذراندن مدت طولانی از وقت شوهران در سایت های ارائه دهنده تصاویر جنسی و کم شدن رغبت شوهران به همسران خود از جمله مسائلی است که باعث شده است شرکت های ارائه دهنده خدمات ف. ی. ل. ت. ر.. کننده در آمریکا رشد کنند.
یک حادثه تلخ
به طور مثال حادثه ای مربوط به یک کودک ۱۳ ساله که در کتابخانه phoenix Burton Barr تصاویر جنسی را مشاهده کرده است و پس از آن از یک کودک ۴ ساله درخواست عملی جنسی کرده است در مجله Dangerous Access ,۲۰۰۰ به عنوان خبری تکان دهنده به چاپ رسیده است. در عین حال نمونه های بسیاری از گلایه های زنانی که رابطه زناشویی شان با شوهرانشان به علت استفاده بیش از حد آنها از سایت های ارائه دهنده تصاویر جنسی مشکل پیدا کرده اند، منتشر شده است. جذب شدن این شوهران به خودارضایی از جمله گلایه های همسرانشان است.
در حال حاضر شرکت های بسیاری در جهان خدمات ف. ی. ل. ت. ر.. ی. ن. گ اینترنت را ارائه می دهند و روند کار آنها بدین شکل است که با استفاده از روشهای هوش مصنوعی (با کمک یک روبات نرم افزاری و روشهایی مانند پردازش تصویر، پردازش زبان طبیعی و جستجو ساده در متن) به پیدا کردن سایت های حاوی مطالب جنسی و غیراخلاقی می پردازند البته در عموم آنها سایت های پیدا شده توسط عامل انسانی نیز بازدید می شود تا از اشتباه احتمالی روش خودکار جلوگیری شود.
برخی از محصولات ف. ی. ل. ت. ر.. کننده معروف این گونه شرکت ها عبارتند از
: CyberPatrol,SmartFilter,IGear,iPrism,N۲H۲, S۴F.Websense,Web Inspector,X-Stop.با تمام این فعالیت ها هنوز برای حفاظت خانواده ها از خطرات اینترنت نیاز به سرمایه گذاری و تحقیقات است. علی رغم پروژه های تحقیقی زیادی که در این رابطه در دانشگاههای معتبر آمریکا تعریف شده است، همچنان اینترنت ناامن است و آموزش خانواده ها و کودکان برای جلوگیری از خطرات ناخواسته اینترنت امری لازم است.
سایر کشورها و قوانین فیلتر
علاوه بر آمریکا که سرمایه گذاری زیادی برای فیلترینگ داشته است، در سایر کشورها نیز این بحث مطرح است. در برخی کشورها عرضه کنندگان خدمات(۱۵) اصلی اینترنت مطابق با قوانین کشور خود از فیلترهای های تجاری موجود استفاده می کنند و از این رو عرضه کنندگان کوچک تر که از طریق عرضه کنندگان بزرگ و اصلی کاربران سرویس می دهند، نیازی به قرار دادن فیلترندارند. در برخی کشورهای دیگر همه عرضه کنندگان خدمات اینترنتی از طریق مخابرات آن کشور به شبکه جهانی متصل هستند و لذا با فیلتر شدن خطوط اصلی مخابرات کلیه عرضه کنندگان فیلترمی شوند.
در کشور ما هنوز سیاست واحدی در این زمینه به اجرا درنیامده است، هرچند مطابق با برخی قوانین که به تازگی تصویب شده، محدودیت هایی برای فراهم کنندگان اینترنت ایجاد شده است ولی به کارگیری ف. ی. ل. ت. ر.. های معتبر مورد استفاده در جهان و یا ساخت و استفاده از ف. ی. ل. ت. ر.. های داخلی هنوز در دستور کار همه عرضه کنندگان اینترنت قرار نگرفته است
علاوه بر آمریکا که سرمایه گذاری زیادی برای “فیلترینگ” داشته است، در سایر کشورها نیز این بحث مطرح است. در برخی کشورها عرضه کنندگان خدماتاصلی اینترنت مطابق با قوانین کشور خود از فیلترهای تجاری موجود استفاده می کنند و از این رو عرضه کنندگان کوچک تر که از طریق عرضه کنندگان بزرگ و اصلی کاربران سرویس می دهند، نیازی به قرار دادن فیلتر ندارند. در برخی کشورهای دیگر همه عرضه کنندگان خدمات اینترنتی از طریق مخابرات آن کشور به شبکه جهانی متصل هستند و لذا با فیلتر شدن خطوط اصلی مخابرات کلیه عرضه کنندگان فیلتر می شوند.
در کشور ما هنوز سیاست واحدی در این زمینه به اجرا درنیامده است، هرچند مطابق با برخی قوانین که به تازگی تصویب شده، محدودیت هایی برای فراهم کنندگان اینترنت ایجاد شده است ولی به کارگیری فیلترهای معتبر مورد استفاده در جهان و یا ساخت و استفاده از فیلترهای داخلی هنوز در دستور کار همه عرضه کنندگان اینترنت قرار نگرفته است